Investera - Så funkar det

6 % ränta men 11 % vinst?

Så här fungerar Untie!

 

Att tjäna mer på ränta än vad räntan är, det är faktiskt inte så konstigt egentligen — hemligheten är ränta-på-ränta-effekten i kombination med tiden. Genom att kombinera hög avkastning med ränta-på-ränta under lång tid blir ett sparande hos Untie en ovanligt lönsam affär. Men vad är det egentligen vi gör för att du ska få så hög vinst med så låg risk?

Tjäna pengar som banken gör

Grundidén för en bank är att människor sätter in pengar till en låg ränta, så att banken kan låna ut samma pengar till en högre ränta. Med hjälp av Untie kan du låna ut pengarna själv istället, och på så vis tjäna en rejäl slant. Ganska enkel idé, eller hur? Men så är det den lilla detaljen med risken...

Kreditkontroll och många lån ger låg risk

Om Annika lånar ut hundra kronor till Uffe, men Uffe inte kan betala tillbaka...ja, då har Annika drabbats av en kreditförlust. Sådana är tråkiga, men de är också en realitet i all låneverksamhet. Untie gör två saker för att begränsa din kreditrisk.

För det första gör vi kreditkontroller av precis samma typ som banken gör om du själv ansöker om ett lån. För det andra ser vi till att du är ägare av små andelar av många lån. Om någon enstaka skulle få betalningsproblem, ja då gör det ingen större skillnad. I alla våra kalkyler räknar vi med 1 % kreditförlust, vilket är lite mer än de faktiska kreditförluster vi ser bakåt i tiden. 

Så här gör du:

  • Registrera dig

Först registrerar du ett konto hos Untie. Det är gjort på några minuter, och kräver bara att du har ditt mobila Bank-ID och din mejl tillgänglig (så att vi vet att du är du och att e-posten inte går till någon annan).

  • Sätt in pengar

När du sätter in pengar hamnar dom på ditt likviditetskonto och du behöver flytta dom till lånekontot för att få dom utlånade, det gör du enkelt genom att logga in på din sida.  
- Likvidkontot är kontot dit du flyttar pengar som du inte vill ha utlånade.
- Lånekontot är det konto som pengarna tas ifrån när du vill låna ut dom.

  • Låna ut pengar 

När dina pengar finns insatta börjar snart din avkastning att ticka, men du bestämmer själv hur stor din riskspridning ska vara. Genom att gå in på din profil bestämmer du hur mycket du ska låna ut till ett enskilt lån, den lägsta summan är 100 kr per lån. En låg summa gör att du investerar i fler lån och därmed sprider din risk, en hög summa gör att du får ut dina pengar snabbt men risken blir såklart lite högre.

  • Privat eller företag

I din profil kan du välja att investera i företag eller privatpersoner, eller både och. Vi gör samma noggranna kreditprövning för alla våra kunder och kreditrisken har historiskt varit ca 1%. 

  • Automatisk återinvestering

Den enskilt viktigaste funktionen för att dina pengar ska växa ordentligt är den automatiska återinvesteringen. Den fungerar som så, att så fort en låntagares amorteringar och räntor kommer in på ditt Untie-konto, så lånas de ut igen. Det är så du får ränta-på-ränta. Och till skillnad från de flesta andra betalar vi ut din ränta löpande. När i månaden du får pengarna för ett enskilt lån beror helt enkelt på när månadsfakturan förfaller (än så länge får du dina pengar med någon eller några dagars fördröjning på grund av banköverföringar och sådant, men vi jobbar på att korta ner den tiden).

Vill du så kan du stänga av den automatiska återinvesteringen. Räntor och avbetalningar kommer då att samlas på ditt likviditetskonto så att du kan investera dem manuellt eller föra över dem till ditt bankkonto. 

  • Luta dig tillbaka och se pengarna växa!

Här kan du se ett räkneexempel på hur utbetalning sker till ditt konto varje månad!

Börja investera

 

Lika enkelt som tryggt

Utlåning mellan människor är en enkel idé, enkel står vi på Untie för. Trygghet säkrar vi genom vårt tillstånd hos Finansinspektionen som reglerar vår verksamhet.

Allmänna villkor

 

Inloggning

Långivare Privatlån Företagslån

Stäng meny