Frågor och svar

Amortering är avbetalning på ditt lån. Ditt lån minskar när du amorterar och därmed sänker du din räntekostnad för lånet. Du kan extraamortera på ditt lån när du vill hos oss utan någon extra kostnad.

Om du råkar missa en inbetalning kommer du att debiteras avgifter. Om du har frågor gällande försenade inbetalningar kan du logga in på Mina sidor och skicka in dina funderingar till oss.

Du kan läsa mer om vad som gäller om avgifter vid försenade betalningar under våra allmänna villkor.

För att inte missa en inbetalning i framtiden kan du betala via Autogiro. Då sköts din inbetalning automatiskt genom att dra en förutbestämd summa på ett angivet datum varje månad. För att lägga till ett autogiromedgivande loggar du in på Mina sidor.

Om du missar en betalning kommer du debiteras. Läs mer om våra förseningsavgifter under allmänna villkor.

Om vi saknar betalning under en längre tid kommer ditt lån sägas upp hos oss och skickas vidare till ett inkassobolag. I nästa steg kan ditt ärende skickas vidare till Kronofogden. Vart och ett av dessa steg kostar en del pengar. Betala i tid så slipper du dessa kostnader. För att undvika försenade betalningar kan du betala dina fakturor via autogiro. Då dras månadsbetalningarna automatiskt från ditt bankkonto varje månad.

Om du någon gång får problem med att betala en faktura, kontakta oss. Tillsammans kan vi ofta lösa tillfälliga betalningsproblem genom att flytta fram en faktura och eventuellt lägga upp en avbetalningsplan. Men vi kan bara göra det om du pratar med oss.
Att låna för att betala ett annat lån kan vara riktigt dumt – eller riktigt smart. Det beror helt på räntesatser och andra kostnader. Har du ett lån med hög räntesats kan det vara en bra idé att betala av det med ett billigare lån. Men läs villkoren noga, en del långivare tar betalt för att avsluta ett lån i förtid.

Det är viktigt för oss (och för dig) att du inte lånar mer än du kan betala tillbaka. Därför kontrollerar vi din kreditvärdighet. Vi gör det dock inte via UC utan via företaget Bisnode.

Skulle du ha en betalningsanmärkning är det i de flesta fall möjligt att få lån i alla fall, så länge skulden är reglerad. Du får alltså inte ha någon aktuell skuld hos Kronofogdemyndigheten

Du betalar bara ränta för tiden du faktiskt lånar pengar. Vill du betala tillbaka snabbare är det bara att betala in mer. Varenda krona extra du betalar in går automatiskt till amortering av ditt lån. Och då blir förstås räntekostnaden lägre också.

Vi använder 360 dagar per år som räntedagar. Eftersom månader har olika antal dagar kommer ditt räntebelopp variera lite från månad till månad. I våra prisexempel räknar vi en månad som 30 dagar.

För att ansöka om autogiro loggar du in på Mina sidor. Ange att du vill koppla ditt kontonummer till autogiro. Det tar sedan ett par dagar innan vi få svar på om autogiromedgivandet blivit godkänt och vi kan dra betalning för dina fakturor.

Du kan också logga in på din internetbank och anmäla ett autogiromedgivande.

Kreditupplysningar tar vi på dig för att säkerställa att du inte lånar mer än du klarar av. Anledningen till varför vi inte använder UC beror på att det kan göra att du får svårt att låna pengar någon annanstans.

Företaget vi anlitar heter Bisnode, men det kan komma att ändra sig i framtiden. Upplysningarna vi tar in genom Bisnode syns inte hos UC och påverkar därför inte dina chanser att få lån på annat håll.

Har du koll på vad dina kortkrediter kostar dig? Det kan mycket väl vara så att du sparar på att samla lånen hos Untie istället. Här får du individuell ränta från 8 %. Jämför det med ditt kreditkort redan idag.
Vi betalar ut godkända lån dagligen, men hur lång tid det dröjer innan pengarna finns på ditt konto beror på bankernas överföringstider, helgdagar och liknande. Normalt har du pengarna inom två bankdagar efter att din låneansökan har blivit godkänd.

Grundkraven för att låna pengar av oss är att du ska vara skriven i Sverige, vara mellan 20-65 år, inte ha någon skuld hos Kronofogdemyndigheten och inte ha en betalningsanmärkning, samt att du inte redan har ett lån hos Untie.

Varje månad kan du se din faktura på Mina sidor. På den står hur mycket du (som minst) ska betala och vad du betalar för. Självklart skickar vi också ett mejl med fakturan och påminner dig om att logga in för mer info.

Hittar du inte din fråga här?

Tveka inte. Skicka ett mail till info@untie.se och fråga.